Bovenstaand een kleine impressie van oude ingekleurde (geretoucheerde) foto's van met name Amsterdam.
Herbeleef de nostalgie in couleur locale en laat je meetrekken in het kleurrijke verleden.
Ik streef naar een authentiek karakter, soms met een enigszins geromantiseerd kleurenpallet, maar met respect voor de oorspronkelijke compositie van fantastische fotografen van weleer zoals Jacob Olie, A. Jager (Andries), G.H. Breitner en Adolphe Braun. Bewerkingen worden regelmatig gewisseld.
Emiel Verwijst | Dutch History in Color©
Jacob Olie (Amsterdam, 17 oktober 1834 , aldaar, 23 april 1905) was een Nederlands fotograaf. Hij is bekend om zijn foto"s van Amsterdam in de 19e eeuw. De fotografie was voor hem niet meer dan een hobby, toch geniet hij bekendheid als een gedreven fotopionier die het beeld van negentiende-eeuws Amsterdam heeft vastgelegd. Olie verdiende zijn dagelijks brood eerst als timmerman en bouwkundige, later als tekenleraar en directeur van de eerste ambachtsschool van Nederland.
Jacob Olie stamde uit een houtvlottersfamile. Hij trouwde op 3 oktober 1871 te Amsterdam met Carolina Augusta Bloesmann, geboren op 8 januari 1852 te Rotterdam. Het echtpaar kreeg zeven kinderen, van wie er drie al jong stierven. Ze woonden op de Zandhoek in Amsterdam-Centrum en de Huidekoperstraat 19 te Amsterdam. Hij begon daar met fotograferen van familieleden en buren. Daarna ging hij de stad in en zou ongeveer 5.000 foto's maken op glasplaten die vrijwel allemaal gaaf bewaard zijn gebleven en nu aanwezig zijn in het Stadsarchief Amsterdam.
Olie overleed op 70-jarige leeftijd (Bron: Wikipedia).
Andries Jager is geboren in Amsterdam op 2 mei 1825 en begint in 1849 een eigen boekhandel in Amsterdam op Water 110, een adres dat hij soms ook vermeld op de fotokaarten. Geleidelijk bekwaamt hij zich in andere grafische technieken en gaat hij kunstreproducties uitgeven. Later is Andries Jager naar Hilversum verhuist. Hij overleed daar op 17 november 1905.
George Hendrik Breitner (Rotterdam, 12 september 1857 - Amsterdam, 5 juni 1923) was een Nederlands kunstschilder, bekend van zijn weergave van het Amsterdamse stadsleven. Zijn werk is verwant aan dat van de 'Tachtigers'; een groep kunstenaars met grote invloed op de Nederlandse kunstwereld gedurende de jaren tachtig van de negentiende eeuw. Schilders als Isaac Israels, Willem Witsen en dichters als Willem Kloos en Lodewijk van Deyssel behoorden tot zijn vriendenkring. Breitner was ook een van de eerste Nederlandse straatfotografen.
Toen tegen het einde van de negentiende eeuw de fotocamera's handzamer en goedkoper werden, begon Breitner met dit medium te experimenteren. Met de camera had Breitner een instrument in handen waarmee hij de kale werkelijkheid kon vastleggen. Vooral het vastleggen van beweging en belichting in de stad interesseerde hem en hij werd uiteindelijk een meester op dit gebied. Veel stadgezichten als ook zijn serie van zeven schilderijen en studies van Geesje Kwak zijn gebaseerd op foto's (Bron: Wikipedia).
.